– Min familj har odlat oliver så länge någon kan komma ihåg. Mina fastrar brukar säga att vi har odlat oliver genom alla tider. Men jag har kollat upp det påståendet och det stämmer inte… De terrasser som våra träd växer på är anlagda runt 500 år före Kristus, vilket betyder att mina fastrar ljuger. Sanningen är snarare att vi bara har odlat oliver i 2500 år. Jag kommer naturligtvis inte att påpeka den lilla detaljen för mina bastanta fastrar, eftersom livet är mig kärt. För att göra en olivolja av kvalité så måste man börja skörda tidigt, i mitten av oktober, när oliverna börjar mogna. När halva trädets oliver är svarta och andra halvan fortfarande är gröna så sätter vi i gång. Vid den tidpunkten går de inte att skaka ner oliverna från trädet utan varje oliv måste plockas för hand. Jag som är ung och stark, eller bara stark, lyckas under en dagsskörd plocka runt 150 kilo oliver. Det blir runt 15 flaskor olivolja efter att man har pressat oliverna.

 

OLIVOLJA NOVELLO
219 kr
(klicka på bild för att köpa)