Ingredienser för 4 portioner:
1 färsk hel kyckling, cirka 1,2 kg, skölj och avtorkad med papper
½ citron
  salt och peppar
1 smulad torkad peperoncino (chili)
Fyllning:
2 färska salsiccia, italiensk korv helst med peperoncino eller fänkål
2 msk finhackade soltorkade tomater inlagda i olja
1 msk finhackad färsk timjan
½ msk olivolja
2 dl vitt vin
1 msk torkad rosmarin­krydda
1 pressad vitlöksklyfta
  salt och svartpeppar
8 färska potatisar, delade i halvor

 

Kyckling fylld med salsiccia och örter

Pollo ripieno di salsiccia, pomodoro e erbe

Att fylla kycklingen på ett sätt som gör att den blir saftig och får massor av extra smaker är gjort på ett nafs.
– Brukar vara slagsmål i familjen om att få mest salsiccia- och tomatfyllning, säger Paolo.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Gnid in kycklingen in- och utvändigt, först med citron, salt och peppar och sedan med peperoncino. Ställ svalt. 
  3. Ta av skinnet från salsiccian och lägg innanmätet i en skål. Tillsätt tomater, timjan och olivolja, rör om till en jämn smet.
  4. Fyll kycklingen och bind ihop den med hushållssnöre. För att få en jämnt brynt kyckling och för att hålla fyllningen på plats, bind ihop så att alla kycklingdelar ligger tätt inpå kroppen.  
  5. Lägg kycklingen i en stor ugnsform eller ugnsplåt, häll i vin, rosmarin och vitlök. Strö över lite salt och peppar och sätt in formen i nedre delen av ugnen, i 50-60 minuter eller tills kycklingen har en innetemperatur på 70 grader. Ös kycklingen då och då. 
  6. När 20 minuter av kycklingens stektid återstår, lägg potatisen i ugnsformen, strö över salt och stek dem tillsammans med kycklingen. 
  7. Skär kycklingen i portionsdelar och servera dem med lite fyllning, potatis och med en fräsch sallad.

Tips: Förhöj smakupplevelsen med en riktigt fin olivolja

Salsiccia.

Olivolja Novello