Flickan som lekte med elden

Över en halv miljon svenskar har sett mig  i rollen som mig själv i ”Flickan som lekte med elden”. ”Män som hatar kvinnor”, den första filmen i Millenniumtrilogin, var till skillnad från de flesta svenska deckare inte patetisk. Det fanns en ihopknypplad historia med många ändar och spännande scener som fångade en rakt in i mysteriet.

I den andra boken dyker plötsligt jag  upp som boxningstränare. Något som förvånade mig själv. Och när filmatiseringen av boken skulle starta fick jag ett samtal från produktionsbolaget Yellowbird. De ringde upp och sa ”vi har en roll som vi tror passar dig”, nehhe svarade jag  och började skratta.

paolo i flickan som lekte med elden
Sagt och gjort. Jag begav mig till audition och provspelade för rollen som Paolo Roberto mot självaste Michael Nyqvist. Det kändes lite absurt och en aningen som filmen i huvudet på John Malkovich. Mikael sa att det var den konstigaste provspelningen han varit med om. Men jag fick rollen, det hade ju varit jobbigt om de hittade någon annan.

I filmen så har jag en extremt tuff våldsscen mot skurken Ronald Niederman, som genom en medfödd sjukdom inte kan känna smärta. Niederman spelas av den före detta svenska mästaren i karate Micke Spreitz, 45, som även sysslat med kickboxning och boxning. Som tur är så känner vi varandra sedan tidigare. Men när vi skulle spela in hade Spreitz hålfotssena gått av. Det såg verkligen ut som en ”Åsa Nisse”-fight eftersom hans fot var så hårt lindad. Då sa jag till honom: ”vill du bli ihågkommen som en fjant eller som en kille som gjort en bra grej?” . Då bestämde vi oss för att göra scenen på riktigt.

flickan som lekte med elden-paolo

Micke föreslog att jag skulle ha skydd på sig under inspelningen. Då garvade jag och sa ”du kan aldrig skada mig din tönt”. Så när scenen började så köttade jag på allt vad jag hade. Filmteamet hade satsat pengar på vem som skulle börja blöda först och efter den sista sparken stod alla med öppen mun och gapade.

Jag flög genom hela rummet. Det gjorde väldigt ont. Han sparkade mig i benet och i bröstet och jag kunde inte gå på en vecka. Jag haltade i en vecka efter det. Men som allt annat i livet så ska man göra grejer ordentligt och jag är väldigt nöjd med scenen.