Från Napoli till Nacka – Paolo odlar och lagar

Visst är det fint med vackra rosor och prunkande rabatter, men för Paolo Roberto är grönsakerna och kryddväxterna det viktiga i trädgården och växthuset. Det som gror och frodas ska smaka gott på tallriken! Och det är precis vad det gör i den här boken, för här finns Paolos alla tankar, tips och recept när det gäller trädgårdsmat.

Paolo odlar och lagar på samma sätt som hans fastrar utanför Neapel gör – med kärlek och känsla för smakerna. Hans egenodlade basilika är majestätisk och fyller köket med dofter som ingen kruka med trött basilika från butiken kommer i närheten av. Kronärtskocka, zucchini, bondbönor, tomater, jordgubbar, aubergine, rabarber, chili är ytterligare några exempel på vad som odlas, hamnar i kastrullen och förvandlas till något paradisiskt gott. Han serverar sina zucchiniblommor friterade och tomater som både luktar och smakar som tomaterna gör vid Medelhavet. Och alla vid matbordet bara njuter.

Men villkoren för vår italienske exilbonde är tuffa, för odlingssäsongen här i Sverige är kort. Glasverandan förvandlas snabbt till en veritabel djungel med enorma tomatplantor och chilibuskar. Här måste byggas växthus! Ett uterum med inspiration och grödor från Medelhavet. Häng med på äventyret, ta del av berättelserna och njut av maten. Den är förstås italiensk – ända ut i Paolos gröna fingerspetsar.

Några exempel av de omkring 50 recepten:

  • Pasta med kronärtskockssalsa
  • Grillad fisk med rosmarin- och sardellolja
  • Kyckling fylld med mortadella, kalvfärs och örter
  • Napolitansk söndagsgryta med kalvrulader, köttbullar och färsk italiensk korv
  • Semifreddo med ljummen hallonkräm
Författare: Paolo Roberto
Språk: Svenska
Utgiven: 2012-03
Formgivare: Ian Roberto
Fotograf: Tina Axelsson
ISBN: 9789174241778
Förlag: Bonnier Fakta
Antal sidor: 160
Vikt: 790 gram

 

Köp från Adlibris